Jungiaans Analytische Therapie

Mens-zijn is een herberg
Elke ochtend verschijnt er een nieuwe gast
Een vreugde, een depressie, een gemenerik, een flits van inzicht komt
Als een onverwachte bezoeker
Verwelkom ze allemaal en onthaal ze gastvrij!
Zelfs als het een hoop zorgen zijn
Die op gewelddadige wijze al het meubilair in je huis slopen
Behandel dan nog steeds elke gast met respect.
Hij ruimt misschien wel bij je op
Voor een nieuwe verrukking
De sombere gedachte, de schaamte, het venijn
Ontmoet ze met een glimlach bij de deur
En vraag of ze binnen willen komen
Wees dankbaar voor wie er komt
Want ieder van hen is gestuurd
Als een gids uit het onbekende.

 

-Jalal ad-Din Rumi-
Jungiaans Analytische Therapie

Wat is het?

Bij Jungiaans Analytische Therapie onderzoeken we het ogenschijnlijk onbekende. Bij Jungiaans Analytische Therapie werk je aan een verbinding tussen onbewust en bewust, tussen voelen en denken, tussen willen en accepteren. Dat het is zoals het is.

Je analyseert jezelf. Je onderzoekt wat je doet, wat je wilt, wat je denkt en wat je voelt. Je bestudeert je bewuste en je onbewuste motieven, drijfveren, wensen, gedachten, gevoelens en daden. Je analyseert de wijze waarop die elkaar onderling beïnvloeden. Samen met mij ontdek je hoe de verschillen tussen je bewuste en onbewuste verband houden met je klacht(en).

Wat je bewust voelt, denkt, wilt en doet is gemakkelijk te bespreken. Je weet dat, het is bewust, je hebt er inzicht in. Maar wat onder de bewustwordingsdrempel blijft, kan per definitie niet direct geweten worden. Je bent je daarvan immers niet bewust. Onbewuste drijfveren kunnen er de oorzaak van zijn, dat je dingen voelt, denkt en doet die je helemaal niet wilt voelen, denken en doen. Je wordt geleid door stemmingen waarvan je niet begrijpt waar die vandaan komen.

Inzicht in je persoonlijke thema's

Wat kun je verwachten?

In de analytische therapie krijg je aanvankelijk wekelijks een gesprek van ruim een uur om te werken aan de verbinding tussen het bewuste en het onbewuste.

Waar het om gaat, is dat je zicht krijgt op jouw persoonlijke thema’s. Samen gaan we op reis om je belevingswereld te onderzoeken.

De technieken die bij Jungiaans Analytische Therapie worden ingezet hangen af van wat past op dat moment. Op bepaalde momenten in de therapie kunnen ook cognitieve en/of gedragsmatige technieken worden ingezet. Naast de gesprekstherapie wordt er gewerkt met werkvormen als droomanalyse, actieve imaginaties en creatieve uitingsvormen zoals tekeningen.

Voel je je versplinterd, gefragmenteerd, verwijderd van jezelf op dit moment? Denk je dat ik de juiste reisgenoot voor je ben de komende tijd? Neem dan gerust contact met me op. Bel of app me op 06- 1040 4365. Je mag ook het contactformulier op mijn website invullen.